Novosti

3.5.2023.

Rijeka ljudi i odličnih vibracija na 18. Krafifestu

Foto vijesti

 

Mnogobrojni posjetitelji svih generacija  i ove su godine odlučili prvomajski praznik provesti u Kršanu. U  čast domaće delicije – krafi, Kršan je i ove godine već 18. put za redom priredio manifestaciju koja slavi autohtono jelo ovog kraja. Sudeći po broju vrijednih domaćica koje su  priredile  tradicionalno istarsko jelo u nekoliko verzija – slatke, slane, kuhane I pečene krafi, pred festivalom je još puno uspješnih izdanja. Osam domaćica, predvođene Anom Trdoslavić iz Vozilići, pokazalo je zaista zavidno umijeće izrade – baš kao nekada.

Svatko od brojnih posjetitelja htio je degustirati i ocijeniti ručno izrađene krafi po tradicionalnoj recepturi, a ocjene su bile odlične, sudeći po komentarima.  Pripremljena količina od 350 kg krafi “izdržala” je do večernjih sati. Šator je bio prepun  raspoloženih gostiju, procjena je  da ih je bilo oko 2.500,  a zabavljali su ih već od podneva KUD Zlatela, KUD Ljiljani te neumorni harmonikaš Denis Jedretić.

Zašto su Anelidi “uvijek mladi” zaključili su svi koji su uz njih plesali I pjevali, a predstavile su se pićanske mažoretkinje koje djeluju kao članice Alliance Majorette Adriatica. Organizirana je i radionica izrade krafi gdje su se zainteresirani mogli educirati u osnovnim koracima izrade  i to   u vremenu od 14 do 16 sati. Zanimljivo je bilo pratiti I  natjecanje u njihovom pripremanju  kada su  pregače  stavili župan Boris Miletić, pjevačica Majda Šušelj -Tara, pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković i općinski načelnik Roman Carić.

Svi su prošli ispit, “išlo im je od ruke”, zaključili su prisutni, ali je  ocjenjivački sud u sastavu Jasna Pušec, Matea Knapić i Lucian Mrzlić zaključio da je ipak najbolje pripremio župan Miletić. Odlične krafe pripremili je i ekipa iz Obrta Lahko ćemo predvođeni Manuelom Prusić.

Osim krafi, u ponudi je bilo I odličnih jela ugostiteljskog obrta Mika iz Labina – odojka, graha, čevapčića, tjestenine s lignjama, šparogama I još puno toga. Za djecu od 4 do 12 godina starosti  od 14 do 17 sati organizirana je radionica Tvornica slatke zabave te je ponuđeno oslikavanje lica, kutak za bojanje I baking escape room za stariju djecu koja su morala riješiti razne zagonetke i zadatake kako bi uspješno pobjegli iz sobe.

Voditelj manifestacije bio je Neno Pavinčić, a direktorica  Turističke zajednice Ariana Brnetić nije krila zadovoljstvo uspješnom manifestacijom iza koje su stali još Općina Kršan  i Poljoprivredna zadruga Čepić polje

Kalendar događanja