Novosti

25.8.2021.

U Šušnjevici održan 12. Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika

Foto vijesti

U Šušnjevici je proteklog vikenda na igralištu škole, a u organizaciji udruge „Spod Učke“ i u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti, održana tradicionalna 12. manifestacija Zija de vlaška limba /Dan vlaškog jezika posvećena vlaškom jeziku. Program je započeo predstavljanjem trojezične kuharice na vlaškom, engleskom i hrvatskom jeziku  „Što ćemo jesti „? Če ran murka „?  

Centralni dio programa bio je posvećen prezentiranju vrijedne donacije, digitalne zbirke projekta Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika autorice i voditeljice projekta dr. Zvjezdane Vrzić, znanstvenice čiji korijeni potječu iz okolice Šušnjevice, a koja je s puno žara cijelo jedno desetljeće, od 2007. do 2018. godine, posvetila dokumentiranju i očuvanju vlaškog jezika, pritom aktivno uključujući članove zajednice, kazivače,  što ovom projektu daje dodatnu vrijednost.

Manifestacija je završena predstavljanjem jednosatnog dokumentarng filma “Kontraband“ autora Viviane Brkarić i  Valtera Stojšića. Zanimljiva je to priča o krijumčarenju na ovim prostorima  za vrijeme talijanske vladavine od 1930. do 1943. kada je na dijelu od Matulja do Mošćeničke drage proglašena bescarinska zona, tzv. ''zona franca''. Manifestacija Zija de vlaška limba /Dan vlaškog jezika održala se uz poštivanje svih epidemiološih mjera, a financirana je uz potporu Istarske županije i Općine Kršan.

(Tekst-Izvor: Radio Labin; Foto: Općina Kršan)

Kalendar događanja