Novosti

30.5.2017.

Ivješće sa pohoda ''Zvončić zove u Plomin'' održanog 28. svibnja 2017.

Foto vijesti

Protekle sunčane nedjelje 28.svibnja živopisni Plomin srdačno je dočekao goste  manifestacije  „Zvončić zove u Plomin“ koja  već 12. godinu za redom ukazuje na potrebu očuvanja ove ugrožene biljne vrste.

Prelijepi,  zvonoliki  cvjetovi  zvončića  (Campanula istriaca), istarsko – kvarnerskog  endema u ovo se doba godine u „slapovima“  spuštaju po plominskim bedemima i pročeljima, a svu će svoju raskoš pokazivati do sredine lipnja.

Uvod u događanje bio je jutarnji pohod na Plominsku goru u trajanju  od 9 do 13 sati. Grupa od 35 izletnika u dobi od 6 sve do 73 godine,  okupila se  ispred restorana Dorina u Plominu i krenula na planinarski pohod predvođena iskusnim članom labinskog  Planinarskog društva Skitaci- Kristijanom Ružićem.

Pogled sa strme litice Plominske gore  na  Plomin, Voziliće, Plomin Luku i zaljev, a u daljini na  kvarnerske otoke Cres i Lošinj, ostavljao je bez daha sve izletnike među kojima je bilo i gostiju iz Njemačke koji nisu krili svoje oduševljenje.

 U  povratku sve zainteresirane sudionike dočekao je povjesničar umjetnosti Vedran Kos koji je prisutne upoznao sa bogatom poviješću Plomina, te ih proveo ulicama starog grada i naglasio značaj najvrjednijeg spomenika kulture, Crkve Sv. Jurja i prvih glagoljskih natpisa na Jadranu, starijih i od Baščanske ploče. Umjetnik Karcsi Zaharias otvorio je vrata svoje izložbe drvenih skulptura.

Nakon razgledavanja, Bruno Fadel, vrsni poznavatelj samoniklog bilja i zaljubljenik u prirodu, te idejni začetnik manifestacije  ispred antičke galerije  otkrio je tajne zvončića  kojih u svijetu ima oko šest stotina vrsta.

Uvod u glavni događaj „Zvončić zove u Plomin“ bilo je protekli tjedan su učenici dviju područnih škola – one iz Vineža i Vozilića stigli u Plomin i u sklopu terenske nastave bolje upoznali i  crtali  ovu zaštićenu biljnu vrstu, ali upoznavali i sve znamenitosti  naselja. Domaćin je i njima bio Bruno Fadel. Plomin su posjetili i učenici 5. I 6. razreda OŠ iz Čepića. Cjelokupnu organizaciju priredila je Turistička zajednica Općine Kršan.

Kalendar događanja