Novosti

3.5.2016.

ČETIRI STOTINE KILOGRAMA KUHANIH, PRŽENIH I FLAMBIRANIH KRAFI PRIVUKLE NEVIĐENI BROJ POSJETITELJA

I ovogodišnji, 13. po redu Krafifest na kršanskom Pristavu pokazao je da  autohtona gastro-delicija ovoga kraja koja se  u domaćinstvima od davnina pripremala  uglavnom „samo za blagdane i posebne prilike“, svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

A oni su stizali iz svih krajeva  našeg poluotoka, ali i šire. Svi su htjeli kušati krafi i dati svoj sud o tome jesu li bolje kuhane, pržene ili one modernije, flambirane, a cijena porcije bila je simboličnih deset kuna.

Što je tako privlačno, rekla nam je Elza Lipnik, na sajmu inače prisutna od samog početka, 2004. godine. „Sve su namirnice veoma kvalitetne i domaćeg porijekla, kravlji sir, jaja i  masnoće, među ostalima. Kad se tome doda umješnost  strpljivih  domaćica,  jelo  je fantastično.“ Ovogodišnja pripremljena količina težila je nevjerojatnih četiristo kilograma od kojih do kraja dana nije ostalo – ništa.

Umijeće izrade krafi tako su pokazale  i ostale vrijedne domaćice ovoga kraja: Anđela Faraguna Marica Brajuha, Željka Kvalić, koja je uz spomenutu Elzu od samih početaka, Romana i Vilma Cvečić, Ana Trdoslavić, Olgica Škopac, Vanda Škec, Sara Bažon,  Davorka Lukež, te najstarija među njima, vitalna 87-godišnja Romilda Gržnić i  mladi Antonio i Lucijan Mrzlić.

Među brojnim gostima iz susjedne  županije, Riječanin Vojko Gorše s obitelji i prijateljima prvi je puta posjetio manifestaciju. Krafi je kušao u svim ponuđenim načinima pripreme i ostao ugodno iznenađen. „Za  manifestaciju sam  saznao putem interneta i raduje me što smo danas u Kršanu“, rekao je Vojko.

„ I da nas nisu zvali, došle bismo  samo da probamo krafi“, rekle su  u glas raspoložene Kristina Radovčić Kiki  i Emanuela Lazarić, Ella, simpatične  Opatijke The Blondes, koje su u zabavnom dijelu   pokazale svu svoju strast prema glazbi. Dvije gitare i dva glasa  oraspoložile su sve prisutne, a i ostatak zabavnog dijela pokazao se „punim pogotkom“. Glazbeno i plesno umijeće pokazali su i članovi domaćeg KUD-a Zlatela,  a  duo Dean i Josip  iz Brseča te  domaći duo Feniks nisu  štedili  energiju. U program je bila uključena i labinska plesna skupina Zumba fitness.

Uz zvuke glazbe, kušalo se u slast i „gljivarski kotlić“ labinskog gljivarskog društva „Martinčica“, a plominski restoran Dorina pripremio je istarsku maneštru, zapečene slane palačinke, njoke u mediteranskom šugu, fuže sa tartufatom i maslinama, brodet od sipa i lignji sa palentom, starinske žličnjake sa 4 vrste sira, a standardna jela mogla su se pronaći na štandu restorana Vita. Uglavnom, svatko je za sebe mogao pronaći nešto ukusno i slasno.

U prazničnu kulinarsku priču bila je uključena i Udruga barmana Istarske županije čiji je predsjednik Marko Ristić za ovu prigodu osmislio  i koktel „Kršanito“  čiju bazu čine votka, liker od kore naranče i  domaći borovniček,  a  spremalo se još desetak različitih koktela.

Uvertira u manifestaciju  bio je subotnji sajam cvijeća u Vozilićima u vremenu od 10 do 17 sati, a  brojna školska djeca u besplatnim su radionicama  izrađivala i glinene posude za sadnju cvijeća.

Organizatori događanja proteklog  vikenda bili su Općina Kršan, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić polje.

 

Kalendar događanja