Novosti

25.4.2016.

ODRŽAN 7. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

Proteklog vikenda, 23. i 24. travnja Kršan je po sedmi put bio domaćin Festivala samoniklog i ljekovitog bilja.

Dvodnevna manifestacija dokazala je ponovno, unatoč povremenoj kiši,   da su brojni izlagači, kvalitetna predavanja i gosti, radionice na otvorenom  te  zabava za djecu i dalje  zanimljivi ne samo posjetiteljima iz cijele Istre, nego  i onima iz susjedne županije, ali i Slovenije i Italije.

Pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima, festival je službeno proglasio otvorenim ministar turizma RH Anton Kliman čestitavši svima na kontinuitetu i kvalitetnoj organizaciji koja će, zasigurno, pridonijeti i većem broju dolazaka gostiju, te se obvezao  pomoći i u daljnjem razvoju započetih projekata Općine.

Pozdravljajući sve prisutne, načelnik Općine Valdi Runko, između ostalog, istaknuo je kao krajnji cilj realizaciju Projekta izgradnje Proizvodno-poslovne zone Kršan istok s Centrom agropoduzetništva. Time bi saživio i Centar za preradu aromatičnog il ljekovitog bilja. Proslijeđena je  i cjelokupna dokumentacija potrebna za dodjelu  državnog zemljišta, a površina poslovne zone bila bi 10 ha.

Podršku manifestaciji  i daljnjem razvoju Općine dao je i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, a istaknuta je i ovogodišnje pokroviteljstvo 7. festivala   predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović.

Za  glazbeni dio službenog dijela pobrinuli su se članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela i još jednom pokazali djelić folklornog bogatstva ovog kraja.

Subotnji  festivalski program započeo je predstavljanjem Studije o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Istarskoj županiji od strane  doc.dr sc. Tomislava Vinkovića sa osječkog sveučilišta,  a  dalje se sa zanimanjem  pratila  panel diskusija  o financiranju projekata iz EU fondova na kojoj su gostovali predstavnici ministarstava poljoprivrede (g. Dražen Svečnjak), turizma (gđa. Vesna Rajković), poduzetništva i obrta (gđa. Klaudija Seretin), ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH (Matilda Copić) te  ispred Ureda zastupnice u EU parlamentu Ivane Maletić asistentica Ivana Petričko.

Šezdesetak izlagača predstavilo je u velikom šatoru na kršanskom Pristavu mnogobrojne ljekovite biljke i proizvode na njihovoj bazi koje su nudili po povoljnijim, sajamskim cijenama, a vrsni predavači upoznali su kako  ih koristiti u gastronomiji i pravilnoj prehrani, kozmetici i fitoterapiji, uzgojiti u vlastitom vrtu, obradti i i sušiti ili proizvoditi čajeve. Moglo se saznati štošta o medonosnom bilju, a veliko zanimanje posjetitelji su pokazali za sudjelovanjem na radionicama, na pr.  izrade  ljekovitih bombica  za kupanje i raznih macerata.

Posebno je zapažen bio štand  učenika područne škole Vozilići koji su  i ove godine izložili svoje proizvode – ove godine to su bili  odlični čajevi i melemi.

Antun Rudar, poznati „šumski kuhar“ održao je predavanje o svoje dvije strasti – kuhanju i ljekovitom bilju.

Oni najmlađi saznali su kako sljubiti čokoladu i ljekovito bilje, a ovogodišnja je novost bila izrada priručnog glazbenog instrumenta od sezonske biljke koju je prezentirao Noel Šuran, mladi antropolog i svestrani umjetnik.

Nedjeljno jutro bila je prilika i za  izlet  na Plominsku goru gdje je  dvadesetak zainteresiranih bralo bilje vodstvom botaničara Slavka Brane.

Radionica pokaznog branja darova prirode i ove je godine bila zanimljiva brojnim posjetiteljima, a priče o bilju  travara Franka Zgrablića sve ove godine trajanja manifestacije  jednako su privlačne.

Na festivalu   se moglo kušati i domaću tjesteninu i kruh sa šparugama, razne fritaje, ječam sa koromačom, pohanu bazgu,  salate od rikule, medvjeđeg luka i endivije, sve „ za prste polizati“.

Pravo umijeće pokazali su učenici labinske srednje škole, smjer kuhara.

Po prvi puta, šatorom je šetala i festivalska maskota u crveno-zelenoj boji sajma te uveseljavala posebno najmlađe posjetitelje  od kojih su  se mnogi rado fotografirali u društvu simpatične „biljčice“.

Među brojnim posjetiteljima, primijetili smo i  jednoga koji nije izostao niti sa  jednog izdanja:

„Volim ovaj festival zato jer je drugačiji od ostalih – po atmosferi, opuštenosti, a  i sve te biljke, zajedno s posjetiteljima kao da  zrače nekom posebnom energijom, čini mi se“, rekao nam je Edi Maružin, frontmen  Gustafa.

Ovogodišnji partner festivala, Turistička zajednica Grada Metkovića, drugog najvećeg grada Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je neke od svojih gastronomskih delicija, a posebnu pozornost znatiželjnika privukao je „brujet od  jegulja i žaba“ u kojemu posebno mjesto pripada i začinskom samoniklom bilju kojega ima u izobilju na prostorima doline Neretve, kako je rekao Mirko Ivanković, zamjenik direktorice Ureda TZ Metkovića.

Spomenimo da je Festival svoju  promociju „uživo“  ove godine imao i na  valovima drugog programa Hrvatskog radija  u mozaičnom talk-showu uz goste Gabi i Marijana iz grupe Nola. Kuhalo se, pripremalo  žgvacet od domaće kokoši sa fužima i začinskim biljem, a sve uz duhovite opaske voditelja Mirka Fodora i kolege mu, Andre Tomovića koji su slušeteljima diljem Hrvatske predstavili  i  mnoge zanimljivosti o Kršanu.

Budno oko Dragan Viskovića iz  Hrvatskog saveza budno je pratilo omjere potrebnih sastojaka,  a domaće snage „branio je“ mladi Stefano Salamon, učenik kuharskog usmjerenja labinske srednje škole.

Sa festivala izvještavaju i dugogodišnji medijski partneri: Glas Istre, Radio Pula, Radio Istra, Radio Labin, 5portal, Ipress, Regional express, TV Nova, Labinština.info, La voce del popolo, istarski.hr,  Labin.com, a svima njima  zahvaljujemo na podršci proteklih godina.

Ovogodišnja manifestacija doživjela je osvježenje  i novo ruho potrebnih promomaterijala.

Organizatori  7. po redu događanja bili su Općina Kršan i njegova turistička zajednica te Poljoprivredna zadruga Ćepić polje, a suorganizator Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

 

Kalendar događanja