Novosti

21.9.2021.

Poziv na predstavljanje rezultata analize brsečkega česna

Foto vijesti

Udruga „Brsečki česan“ poziva sve zainteresirane osobe da će se u srijedu 29.9. s početkom u 17 sati održati predstavljanje rezultata analize brsečkega česna deset proizvođača iz Udruge. Rezultate analize predstaviti će dr.sc. Smiljana Goreta Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Istraživanje je financirao Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. Uz istraživanje biti će predstavljeni i sljedeći koraci u zaštiti češnjaka. Predavanje će se održati u zgradi javne namjene u Mošćeničkoj Dragi (Barba Rike 5a).

 Zahvaljujući činjenici da se područje brsečkog češnjaka prostire na području Kršana i Mošćeničke Drage i ujedno Primorsko-goranske i Istarske županije, proteklog je tjedna potpisan sporazumom o suradnji na zaštiti brsečkog češnjaka i ruralnom razvoju. Sporazum su potpisali predstavnici Općine Mošćenička Draga, Općine Kršan, Udruge Brsečki česan, TZ Kvarnera, TZ Mošćenička Draga, TZ Općine Kršan, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, LAG Terra Liburna, LAG Istočna Istra i JRE Hrvatska čime su postavljeni temelji zajedničke suradnje lokalnih i regionalnih aktera za razvoj ruralnog područja i zajednički nastup prema državi i Europskoj uniji.

Pedološka karta Hrvatske jasno označuje tipičnu vrstu crvenice koja se nalazi isključivo na području od Vidikovca u Plominskom zagorju sve do granice s Lovranom čime se jasno definira prostorni teritorij češnjaka koji će se ubuduće saditi na točno određeni način.

Kalendar događanja