Novosti

26.7.2019.

Dana Općine Kršan 2019.

Foto vijesti

Obilježavanje Dana Općine Kršan započelo je u petak, 19. srpnja svečanom sjednicom Općinskog vijeća u stanciji Stare staze gdje je podpredsjednik Općinskog vijeća Roko Terković pozdravio sve uzvanike i goste, među kojima je bila zamjenica župana Istarske županije, Sandra Čakić Kuhar, čelnici istarskih gradova i općina, predstavnici javnih službi, škola i vrtića, HEP-a, članovi kršanskog Općinskog vijeća te predstavnici medija. Načelnik Valdi Runko je uvaženi skup upoznao s kratkim osvrtom na učinjeno u proteklih godinu dana.

Načelnik Općine, Valdi Runko  u slikama i brojkama predočio je vrijedne projekte kao, „Muzej Vlaški puti“ koji je uređen i opremljen u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna financiran sredstvima Fonda za regionalni razvoj i lokalne zajednice, a čije se otvaranje očekuje do 30. rujna. Kaštel Kožljak , komunalni vezovi  u Plomin luci, investicija vrijednosti do 13 milijuna kuna,  Proizvodno-poslovna zona Kršan, započelo se raditi 2011.da bi tek ljeta 2018.uspjeli dobiti 11 hektara zemljišta. Investicija do 12 milijuna kuna, procijenjeno, da će biti u funkciji do 2020.-e.

Naveo je Runko dalje, velike projekte, kao Sportska dvorana u Potpićnu , Dom umirovljenika u Šušnjevici, Dječje igralište u Potpićnu, Dječji vrtić Kockica, Wi-Fi mreža na 10 lokacija u Općini Kršan. Istaknuo sve zapaženije rezultate turizma,  izgradnju solarne elektrane u Novoj Vasi, radi smanjenja emisije CO2 i porasta obnovljivih izvora energije. I završio izvješćem o stanju Proračuna, u vezi kojega  nema nikakvih dubioza.

„Prihodovali smo ove godine 12,8 milijuna kuna, rashod je bio 6,5 milijuna, ali smo proteklu godinu završili sa 7 milijuna kuna minusa, obaveze dospjele i ne dospjele, 30.lipnja, bile su približno 800 tisuća kuna. Važnim napominjem da je na žiro računu 30.lipnja bilo 1,8 milijuna kuna, a raspoloživo stanje na računu 18, srpnja,  1,1 milijun kuna. Riješili smo sve dubioze koje su ranije bile prisutne, i sada uredno podmirujemo sve svoje obaveze,“ naglasio je Runko.  I završio riječima, „ financijski kapaciteti, današnji ekonomski pokazatelji, naši usvojeni strateški dokumenti , sve to, daje nam pravo i obavezuje nas, i mene osobno, da angažirano radimo i služimo našoj zajednici.  Općinska uprava, ja i svi mi, zato smo dobili mandat.  U daljnjem radu očekujem od općinske uprave, vijeća, svih tijela Županije istarske i Vlade RH, punu i bezrezervnu podršku. Hvala vam svima koji ste bilo kojom točkom ili korakom, prepoznatljivošću, doprinijeli bilo na koji način  ovome danas iznesenim“ završio je Runko, svoje obraćanje  impozantnom skupu na svečanoj sjednici, i dobio za to pljesak.

Na središnjoj proslavi  „Dani Općine Kršan,“ grupa Vigor  rasplesala je sve prisutne. Večernji program otvorili su plesači  KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“, njihovi gosti KUD RUDAR iz Raše i KUD „Kršanski ljiljani“ te DUO FENIX. Posjetitelji kršanskih događanja mogli su kušati domaće proizvode okolnih proizvođača.

Subotnji sportski program počeo je već u 9 sati, tradicionalnim Kršanskim boćarskim turnirom, a sudjelovalo je 12 ekipa sa područja cijele Istre. Okupljanje je počelo od 8 sati ujutro, poslije zakuske,, nekoliko prikladnih „besed“ i izvlačenja ekipa, turnir je započeo. A nakon razigravanja po grupama  u četvrtfinalu, odigrale su ekipe, Rakalj-Potpićan, 7:9, Jurazini-Labin, 3:13, Kršan2-Kompakt, 13:0, Kršan1-Stepčići, 13:1. Zatim polufinale, Kršan1-Potpićan, 13:7, Kršan2-Labin, 7:13. I završnica za 3. I 4. mjesto, Kršan2-Potpićan, 8:7, a za prvo i drugo mjesto, Kršan1-Labin, 4:5. U konačnom redoslijedu, tradicionalni Kršanski boćarski turnir završio je s ekipom, Labin, na prvom mjestu , Kršan1 na drugom, Kršan2 na trećem i Potpićan, na četvrtom mjestu. Za najboljeg koštadora proglašen je Štemberga Josip, a za najboljeg izbijača, Burul Josip.

Nedjeljno jutro počelo je ekipnim natjecanjem članova Sportskog ribolovnog društva Plomin, u udičarenju, a lovački turnir u gađanju glinenih golubova održan je na streljani u Šušnjevici.

Najbolji plasman u natjecanju seniora brodica Ribolovnog društva Plomin, postigli su Dorijan Salamon i Elvis Barak.

Mario Paćelat i Mladen Lukšić drugo, Miro Marković i Robert Belić treće mjesto. I dalje od četvrtog do šestog mjesta su parovi Željko Mrgan i Esad Čolić, Ivica Kežman i Paolo Milevoj, Ivica Margan i Ševalija Bećirović.

Za Ribolovno društvo Omin, U-16 obala, Danijel Salamon osvojio je prvo mjesto, Filip Muškardin, drugo, i Aleksej Tešić, treće. Od četvrtog do šestog mjesta u poretku su Stefano Simić, Mateo Filipaš i Mihael Petrović.

U Potpićnu je već tradicionalno održan Memorijalni nogometni turnir „Đermano i Mladen Fable“.

U večernjim satima na plominskoj Lombordi zapjevala  je klapa Kastav, poznate skladbe, Konobo moja, Da te mogu pismom zvati, Ružo moja, te skladbe na dijalektu čakavštine,  pred  publikom koja je popunila sva do posljednjeg mjesta na Lombordi.

Dani Općine Kršan završili su tradicionalno Svetom misom u četvrtak, 25. srpnja u 19 sati na Dan Sv. Jakova, zaštitnika Općine.

Kalendar događanja