Novosti

8.5.2018.

Kršanski krafi i ove godine privukli tisuće posjetitelja

Foto vijesti

 

Kršanski krafi  mamac su  sve većem broju posjetitelja. Pokazao je to i ovogodišnji, već 15. po redu Krafifest koji se već tradicionalno održava 1. svibnja.

Kršanski Pristav pohodili su već od podneva brojni gosti koji su i ove godine uživali u nekoliko verzija ove autohtone delicije. Vrijedne domaćice pripremile su preko 400 kilograma krafi čija se receptura prenosi iz koljena na koljeno.

Kuhane, pržene i flambirane krafi – sve su bile jednako ukusne i slasne, a svoje su umijeće pokazale Željka Kvalić,  Ana Trdoslavić,  Anđela Faraguna, Branka Đorđić, Marica Brajuha, Nevina Miškulin, Vanda Škec, Nevija Petreković, Mladenka Matas i Sara Bažon. Posebno ističemo najstariju domaćicu – Anđelu Faraguna koja  s puno ljubavi i vještine priprema sve sastojke i u 85. godini. Da će se tradicija nastaviti, pokazali su mladi Lucian Mrzlić  i Stefano Salomon. Svake su godine sve više uvjereni da krafi neće nestati iz istrijanske kužine, a „njihovih ruku djelo“ planulo je u rekordnom roku.

Da krafi imaju i  svoju moderniju verziju, vidjelo se u pripremi flambiranih,a novost je i ponuda flambirne delicije na stolu mladog kuhara Danijela Deskovića iz Pule čiji je umak bio obogaćen teraninom i  komadićima ananasa koji su minimalno osvježili izvornu namirnicu.

Ariana Brnetić, direktorica kršanske turističke zajednice, pripremila je za sve posjetitelje izvorne recepte Maria Licula. Tako je svatko mogao saznati da bez pravih, domaćih namirnica nema ni slasnih krafi – za nadjev je nužno upotrijebiti domaći kravlji sir i skutu, a  ako ste u prilici koristiti i domaća jaja i maslac , već ste na pola puta do uspjeha.

Cijena porcije bila  je i ove godine simboličnih deset kuna.

S obzirom da je na festivalu bila organizirana i radionica izrade ove delicije, kući ste mogli otići potpuno spremni da sami pripremite slasni zalogaj.

Osim tjestenine, u ponudi je bilo /ipak/ i raznih mesnih jela , a članovi labinske udruga „Martinčica“ neumorno  su  posjetiteljima pripremali jela od gljiva.

Nemojte misliti da se u Kršanu 1. svibnja samo jelo. Bilo je tu i plesa za „staro i mlado“, zabave uz Duo Feniks, Super duo, a DJ Nikola z Kukurini pokazao je zašto je tako omiljen.

Voditelj Festivala bio je Dražen Turina –Šajeta, omiljen među svim generacijama, a posljednji posjetitelji Pristav su napustili u kasnim večernjim satima. Organizatori i ovogodišnje manifestacije bili su Općina Kršan, TZ Općine Kršan te Poljoprivredna zadruga Čepić polje.

Kalendar događanja