Novosti

3.5.2018.

Proteklog vikenda održan 9. Festival samoniklog bilja

Foto vijesti

 

Kršan je proteklog vikenda, 28. i 29. travnja već 9. put zaredom bio domaćin Festivala samoniklog bilja koji je i ove godine  privukao nekoliko tisuća ljubitelja prirode, zdravog načina života i zdrave hrane.

Na subotnjoj svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili načelnik Općine Valdi Runko, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Ecio Pinzan te izaslanica pokroviteljice manifestacije, predsjednice Republike  Kolinde Grabar – Kitarović  Monika Udovičić. Pomoćnica ministra turizma, Monika Udovičić Festival je i  proglasila otvorenim.

U prigodnom programu plesnom točkom su se predstavile Paola Maras i Ivona Baćac, učenice osnovne  škole iz Potpićna.

Program je nastavljen  Okruglim stolom  o suradnji i razvoju sektora ljekovitog i aromatičnog (začinskog)  bilja u Istri. Načelnik Runko i direktorica TZ Ariana Brnetić istaknuli su i potporu Županije razvoju i izgradnji Centra za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja koji je pred izgradnjom, a pročelnik Pinzan nagovjestio je skoro otvaranje Centra. U diskusiji su sudjelovali i predstavnici porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, članovi Udruge proizvođača istarskog češnjaka, proizvođači ljekovitog bilja i učenici Srednje škole Mate Balota iz Poreča.

Mnogi su  predavači  u dva dana trajanja događanja zainteresiranoj  publici približili mnoga manje poznata svojstva samoniklog bilja, ili ih   podsjetili kako ono utječe na naše zdravlje – kao hrana, ljekoviti pripravak, u aromaterapiji ili pak kozmetici, a manifestacija je ove godine imala i međunarodni karakter.

Mogli ste saznati, na primjer, kako se u Lanišću dobiva eterično ulje brinjevca ili brinjeva rakija, gosti iz Metkovića ponudili su sokove i marmelade od svojih mandarina, creski proizvođači donijeli su „kolače od naših noni“,  a bilo je tu i raznih čajeva , tinktura, masti, eteričnih ulja i kremica. Proizvođači su stigli i sa otoka Hvara,  a prirodna kozmetika nudila se i na štandovima Fitoarome iz Vodnjana, Zakline Stroligo iz Moščenićke Drage,  Nedjeljke Jurin  iz Lovrana. Zanimljiv je bio i štand Nashe, proizvođača prirodne kozmetike. Iz Moslavine stigli su nam proizvođači plemenitih rakija koji koriste samo ekološki uzgojene plodove, a moglo se kupiti i konopljino ulje

Bruno Fadel i ove nam je godine priredio „satove“ upoznavanja s otrovnim, ljekovitim, jestivim i začinskim samoniklim biljem i nije bilo posjetitelja koji se nije zaustavio na štandu iskusnog labinskog poznavatelja bilja.

Samoniklo bilje našlo se i u loncima vrsnih domaćica koje su pripremile namaze, maneštre, biljna šuga, kruh kojemu su aromu dale šparuge,fritaje, ječam s koromačem, pita s mladim lukom, pita s ovčjom skutom, pirom i medvjeđim lukom a ponuđeni su i brojni neobični slatki zalogaji.

Članovi Društva gljivara Labinšćine, Martinčica, pripremili su ukusne biljne namaze te konzervirane gljive i namaze od gljiva i tartufa. Bilo je za prste polizati.

Brojni su polaznici na  kršanskim livadama, uz stručno vođenje poznatog travara Franka Zgrablića upoznali i ubrali bilje od kojega su pripremani ukusni zalogaji, a ove je godine bilo organizirano i stručno promatranje ptica dalekozorima.

Malene posjetitelje zabavljala je festivalska maskota, a najviše zanimanja pokazali su za radionicu sljubljivanja bilja i čokolade.

Porečki srednjoškolci iz škole Mate Balota, smjer agrotehničari, ponosno su predstavili i proizvode svoje učeničke zadruge – med, lavandu, rakije, kremice na biljnoj bazi, a sudjelovali su i na Okruglom stolju.

Školarci PŠ Vozilići i ove su godine na  štandu u šatoru na Pristavu prodavali svoje uratke od samoniklog bilja – mirisne soli, suhu lavandu, ukiseljene šparuge i na taj način prikupljali sredstva za afričku djecu. Tomas, Leo, Matea, Noel,Stefani, Doria, Tara, Monika, Chiara i Antea ponosno su objašnjavali i posjetiteljima  da svaki uradak skriva i malu tajnu o pripremi. Djeca iz kršanskog vrtića Kockica na panou su  napisala „poruku ljudima ciijelog svijeta“ – Čuvajte prirodu našeg planeta!  Predavaonicu su uredili učenici PŠ Ivan Goran Kovačić i Vladimir Nazor......

Festival su pohodila i ove godine brojna poznata lica - spomenimo Davida Skoka, poznatog chefa, i Gustafa Edija Maružina koji ne preskače niti jedan sajam. I ove godine pozornicu je uredila Kršanka Sunčana Simichen uz veliku pomoć učenika  škole Ivana Gorana Kovačića - PŠ Kršan, Vladimira Nazora iz Potpićna i mališana iz dječjeg vrtića „Kockica“ .

Ovogodišnji partner festivala bila je TZ  Lošinja, a organizatori Općina Kršan, TZ Općine Kršan, Poljoprivredna zadruga Čepić polje te suorganizator Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.  Manifestacija  je sufinancirana od strane Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

 

Čekamo Vas i sljedeće godine na još većem i sadržajnijem, 10.po redu Festivalu!

Kalendar događanja