Novosti

 • 2.5.2016.

  „ RITAM ŽIVOTA“ u srijedu 18.05.2016. u 18 sati u Kršanu ( Škola Lazarići)

   

  Udruga „Dodir nade“ u suradnji s Općinom Kršan povodom manifestacije „ Hrvatska volontira „ organizira besplatan program vježbi pilatesa  za starije osobe ( 65 +) i osobe s invaliditetom,  pod nazivom „ RITAM ŽIVOTA“.

   

  Vježbe će se održati dana  18.05.2016.(srijeda)  s početkom  u   18  sati u školi Lazarići.

  Program vježbi:

  ·         Vježbe jačanja i istezanja sa rekvizitima

  Voditelji programa su: mag.cin. Saša Runko i Marijana Urlić Runko.

  Pravo sudjelovanja imaju osobe s prebivalištem na Općini Kršan.

  Prijava je obavezna zbog ograničenog broja sudionika, stoga Vas molimo da svoje sudjelovanje prijavite čim prije, a najkasnije do 13. svibnja 2016. na broj 095/ 846 5650.

  Obucite se lagano i udobno , sa sobom ponesite prostirke ili spužve za plažu, a mi smo za Vas osigurali vodu i voće!

  Veselimo se zajedničkom druženju i sa zadovoljstvom Vas očekujemo!

 • Foto vijesti

  29.4.2016.

  Otvoren Javni poziv iz programa

  Ministarstvo turizma objavilo je 27.travnja 2016.godine Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, kroz ciljanu potporu ulaganjima u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih IT i komunikacijskih tehnologija i sl., namijenjenim produljenju sezone, očuvanju radnih mjesta, novom zapošljavanju, rastu i razvoju turističkog gospodarstva.

   

  Predmet javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva turizma za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje ponude malih obiteljskih hotela, unapređenje obiteljskog smještaja, održivi razvoj, razvoj posebnih oblika turizma, te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma.

   

  Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere:

  ·         A - Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti ugostiteljskih objekata (hoteli, kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj, OPG, privatni iznajmljivači);

  ·         B - Razvoj posebnih oblika turizma;

  ·         C - Sigurnost (javno dostupna defibrilacija u ugostiteljskim objektima);

  ·         D - Prepoznatljivost (plasman otočnih proizvoda kroz turizam).

  Javni je poziv otvoren do 31. svibnja 2016. godine, a informacije o uvjetima i načinu prijave nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva turizma u rubrici Javni pozivi.

 • 27.4.2016.

  Krafifest ove nedjelje u Kršanu

  Prvosvibanjska nedjelja ove će godine  u Kršanu biti u znaku Krafifesta kojega Općina, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić Polje organiziraju  već 13. put za redom.

  Tako će u vremenu od podne  do 20 sati u šatoru  na kršanskom Pristavu  i ove godine vrijedne lokalne domaćice pripremiti izvornu  gastro deliciju ovoga kraja u nekoliko slasnih izvedbi: prženoj, kuhanoj i flambiranoj, a  zainteresirani posjetitelji moći će  u 14 sati sudjelovati i u  besplatnoj radionici izrade krafi.

  Na prošlogodišnjoj manifestaciji „planulo“ je oko 300-tinjak kilograma  pripremljenih krafi,a  zasigurno će ove godine rekord biti oboren. Recepturu je važno sačuvati od zaborava,a nudit će se, domaće manešte, fuži, pljukanci u domaćem šugu, gljivarski kotlić,…

  Za  ugodnu atmosferu bit će zadužene domaće snage: KUD Zlatela, Duo Feniks, D&D duo te gošće iz Rijeke, zanimljive i popularne  Blondes.

  Napomenimo da je uvertira ovogodišnjoj prvomajskoj manifestaciji  Sajam cvijeća u Vozilićima koji  će biti održan 30.  travnja u vremenu od 10 do 17 sati  na kojemu će biti uključena i djeca  koja će u besplatnim radionicama izrađivati glinene posude za sadnju cvijeća. Početak radionice je u 11 sati.

   

  Veselimo se vašem dolasku u Općinu Kršan!

 • 26.4.2016.

  Obavijest o objavi Poziva na dostavu ponuda za ustupanje radova na Sanaciji škole u naselju Šušnjevica – II. Faza (uređenje kata i preostalog dijela prizemlja), na području Općine Kršan.

    Temeljem čl. 9. Odluke o provedbi postupka nabave bagatelne vrijednosti (''Službeno glasilo Općine Kršan'' br. 02/14), Općina Kršan objavljuje poziv za dostavu ponuda u postupku nabave bagatelne vrijednosti za ustupanje radova na Sanaciji škole u naselju Šušnjevica – II. Faza (uređenje kata i preostalog dijela prizemlja), na području Općine Kršan.

             

  Tekst Poziva na dostavu ponuda, ponudbeni list, troškovnike, pripadajuće izjave te grafički dio (nacrt), možete pogledati / preuzeti u privitku.

 • 25.4.2016.

  ODRŽAN 7. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

  Proteklog vikenda, 23. i 24. travnja Kršan je po sedmi put bio domaćin Festivala samoniklog i ljekovitog bilja.

  Dvodnevna manifestacija dokazala je ponovno, unatoč povremenoj kiši,   da su brojni izlagači, kvalitetna predavanja i gosti, radionice na otvorenom  te  zabava za djecu i dalje  zanimljivi ne samo posjetiteljima iz cijele Istre, nego  i onima iz susjedne županije, ali i Slovenije i Italije.

  Pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima, festival je službeno proglasio otvorenim ministar turizma RH Anton Kliman čestitavši svima na kontinuitetu i kvalitetnoj organizaciji koja će, zasigurno, pridonijeti i većem broju dolazaka gostiju, te se obvezao  pomoći i u daljnjem razvoju započetih projekata Općine.

  Pozdravljajući sve prisutne, načelnik Općine Valdi Runko, između ostalog, istaknuo je kao krajnji cilj realizaciju Projekta izgradnje Proizvodno-poslovne zone Kršan istok s Centrom agropoduzetništva. Time bi saživio i Centar za preradu aromatičnog il ljekovitog bilja. Proslijeđena je  i cjelokupna dokumentacija potrebna za dodjelu  državnog zemljišta, a površina poslovne zone bila bi 10 ha.

  Podršku manifestaciji  i daljnjem razvoju Općine dao je i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, a istaknuta je i ovogodišnje pokroviteljstvo 7. festivala   predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović.

  Za  glazbeni dio službenog dijela pobrinuli su se članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela i još jednom pokazali djelić folklornog bogatstva ovog kraja.

  Subotnji  festivalski program započeo je predstavljanjem Studije o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Istarskoj županiji od strane  doc.dr sc. Tomislava Vinkovića sa osječkog sveučilišta,  a  dalje se sa zanimanjem  pratila  panel diskusija  o financiranju projekata iz EU fondova na kojoj su gostovali predstavnici ministarstava poljoprivrede (g. Dražen Svečnjak), turizma (gđa. Vesna Rajković), poduzetništva i obrta (gđa. Klaudija Seretin), ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH (Matilda Copić) te  ispred Ureda zastupnice u EU parlamentu Ivane Maletić asistentica Ivana Petričko.

  Šezdesetak izlagača predstavilo je u velikom šatoru na kršanskom Pristavu mnogobrojne ljekovite biljke i proizvode na njihovoj bazi koje su nudili po povoljnijim, sajamskim cijenama, a vrsni predavači upoznali su kako  ih koristiti u gastronomiji i pravilnoj prehrani, kozmetici i fitoterapiji, uzgojiti u vlastitom vrtu, obradti i i sušiti ili proizvoditi čajeve. Moglo se saznati štošta o medonosnom bilju, a veliko zanimanje posjetitelji su pokazali za sudjelovanjem na radionicama, na pr.  izrade  ljekovitih bombica  za kupanje i raznih macerata.

  Posebno je zapažen bio štand  učenika područne škole Vozilići koji su  i ove godine izložili svoje proizvode – ove godine to su bili  odlični čajevi i melemi.

  Antun Rudar, poznati „šumski kuhar“ održao je predavanje o svoje dvije strasti – kuhanju i ljekovitom bilju.

  Oni najmlađi saznali su kako sljubiti čokoladu i ljekovito bilje, a ovogodišnja je novost bila izrada priručnog glazbenog instrumenta od sezonske biljke koju je prezentirao Noel Šuran, mladi antropolog i svestrani umjetnik.

  Nedjeljno jutro bila je prilika i za  izlet  na Plominsku goru gdje je  dvadesetak zainteresiranih bralo bilje vodstvom botaničara Slavka Brane.

  Radionica pokaznog branja darova prirode i ove je godine bila zanimljiva brojnim posjetiteljima, a priče o bilju  travara Franka Zgrablića sve ove godine trajanja manifestacije  jednako su privlačne.

  Na festivalu   se moglo kušati i domaću tjesteninu i kruh sa šparugama, razne fritaje, ječam sa koromačom, pohanu bazgu,  salate od rikule, medvjeđeg luka i endivije, sve „ za prste polizati“.

  Pravo umijeće pokazali su učenici labinske srednje škole, smjer kuhara.

  Po prvi puta, šatorom je šetala i festivalska maskota u crveno-zelenoj boji sajma te uveseljavala posebno najmlađe posjetitelje  od kojih su  se mnogi rado fotografirali u društvu simpatične „biljčice“.

  Među brojnim posjetiteljima, primijetili smo i  jednoga koji nije izostao niti sa  jednog izdanja:

  „Volim ovaj festival zato jer je drugačiji od ostalih – po atmosferi, opuštenosti, a  i sve te biljke, zajedno s posjetiteljima kao da  zrače nekom posebnom energijom, čini mi se“, rekao nam je Edi Maružin, frontmen  Gustafa.

  Ovogodišnji partner festivala, Turistička zajednica Grada Metkovića, drugog najvećeg grada Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je neke od svojih gastronomskih delicija, a posebnu pozornost znatiželjnika privukao je „brujet od  jegulja i žaba“ u kojemu posebno mjesto pripada i začinskom samoniklom bilju kojega ima u izobilju na prostorima doline Neretve, kako je rekao Mirko Ivanković, zamjenik direktorice Ureda TZ Metkovića.

  Spomenimo da je Festival svoju  promociju „uživo“  ove godine imao i na  valovima drugog programa Hrvatskog radija  u mozaičnom talk-showu uz goste Gabi i Marijana iz grupe Nola. Kuhalo se, pripremalo  žgvacet od domaće kokoši sa fužima i začinskim biljem, a sve uz duhovite opaske voditelja Mirka Fodora i kolege mu, Andre Tomovića koji su slušeteljima diljem Hrvatske predstavili  i  mnoge zanimljivosti o Kršanu.

  Budno oko Dragan Viskovića iz  Hrvatskog saveza budno je pratilo omjere potrebnih sastojaka,  a domaće snage „branio je“ mladi Stefano Salamon, učenik kuharskog usmjerenja labinske srednje škole.

  Sa festivala izvještavaju i dugogodišnji medijski partneri: Glas Istre, Radio Pula, Radio Istra, Radio Labin, 5portal, Ipress, Regional express, TV Nova, Labinština.info, La voce del popolo, istarski.hr,  Labin.com, a svima njima  zahvaljujemo na podršci proteklih godina.

  Ovogodišnja manifestacija doživjela je osvježenje  i novo ruho potrebnih promomaterijala.

  Organizatori  7. po redu događanja bili su Općina Kršan i njegova turistička zajednica te Poljoprivredna zadruga Ćepić polje, a suorganizator Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

   

Arhiva: |<12 3 4 5 6 7 8 9 10> >|
Centrala:
052/378 - 222
Načelnik:
052/378 - 220
Fax:
052/378 - 223
Adresa:
Blaškovići 12, p.p.2,
52232 Kršan
E-mail:
opcina-krsan@pu.t-com.hr
opcinakrsan@opkrsan.tcloud.hr
nacelnik@krsan.hr
Žiro račun:
2402006-1821700003 (Erste&St.bank)
IBAN:
HR9124020061821700003
OIB:
84077929159
Krsan.hr QR kod

Kalendar događanja